In 4 stappen naar een Cloud(sourcing) Strategie

Krijgt uw organisatie steeds meer vragen over de Cloud?  Wordt u steeds meer geconfronteerd met Cloud Applicaties of bent u voornemens uw diensten te gaan uitbesteden? Begin met een Cloud Strategie om te bepalen welke koers u wil varen. Hiermee kunt u lopende en nieuwe ontwikkelingen beter sturen en krijgt u regie op de verandering. Naast deze strategie aanpak krijgt u een concrete lijst met criteria die u kunt gebruiken voor uw selecties en aanbestedingen.

De Cloud is een ontwikkeling die niet te stoppen is, het is nauwelijks een hype te noemen, het is eerder een tendens of een golfbeweging die er voor zal zorgen dat het steeds normaler is om uw diensten uit de “cloud” te halen. Wat u er ook van vindt, de eerste vraag die u uzelf moet stellen bij de Cloud Discussie is; “Wat is het en wat moet ik er mee”. Het volgende 4 stappenplan geeft concreet handvatten voor het opzetten van een Cloud Strategie of beter gezegd ; handvatten voor een sourcing strategie waarbinnen de cloud een rol kan spelen.

CloudSourcing voor Gemeenten_Pagina_09

Stap 1 – Oriëntatie en Doelbepaling

Er zijn legio discussies over cloud, over de voordelen zoals flexibiliteit en kostenbesparing maar ook over risico’s en de negatieve kanten zoals “wie krijgt mijn data te zien” en “wat als mijn leverancier failliet gaat”. Typisch vragen die in de meer klassieke benadering van ICT ook al speelden maar nu nog sterker terugkomen bij de Cloud discussie, mede door de Patriot act, de dominantie van grote leveranciers en de belangen van huidige leveranciers wordt de discussie op verschillende manier en op verschillende niveau’s gevoerd.

Bepaal voor jullie organisatie wat je wil bereiken met je organisatie en wat je doelen zijn, vertaal deze naar de mogelijkheden van de Cloud en maak scherp wat je Lange Termijn (3 tot 5 jaar) en Korte Termijn (1 tot 2 jaar) doelstellingen zijn. Benader het niet als een cloud vraagstuk maar als een sourcing vraagstuk. Stem af met de juiste stakeholders op de verschillende niveau’s binnen je organisatie om deze doelstelling te verifiëren en de koers uit te stippelen.

Een voorbeeld van een doelstelling kan zijn het; “meer richten op de kernactiviteiten van de organisatie en ICT inzetten als  commodity dienst die ingekocht kan worden”. Een andere doelstelling kan zijn het; “stimuleren van innovatie door het aanhaken op ontwikkelingen in de markt en generieke platformen”. De innovatiekracht hoeft dan niet vanuit intern te komen. Efficientie is veelal ook een belangrijk doel dat concreet kan worden vertaald in een concrete doelstelling, het terugbrengen van ICT kosten. Dit is echter specifiek aan uw organisatie om dit te bepalen. Vertaal hierbij de -ER doelen zoals ; FlexibelER , TransparantER, EfficientER naar doelstellingen die vertaald kunnen worden in sourcing doelstellingen, zowel korte termijn als Lange Termijn.

Stap 2 – Wat willen we Uitbesteden

Het hebben van doelstellingen is niet goed genoeg. Deze moeten vertaald worden samen met de doelen in richting. Deze richting kan worden aangegeven door het gebruik van scenario;s en richtinggevende principes (architectuur).  Kernvraag is, welke kant wil je organisatie op met de cloud? Is hier een onderscheid te maken in hoe je om wilt gaan met primaire systemen en secundaire (COPAFIJTH) of wil je juist een onderscheid tussen business applicaties en infrastructuur maken. De vraagstukken met betrekking tot de cloud liggen op verschillende niveau’s.  Dit moet tot uitdrukking komen in de richting die wordt bepaald. Hierbij moet gekeken worden naar Juridische, Financiële, Contractuele, Technische, Beveiliging en Privacy aspecten) .  Welke risico’s zijn acceptabel? Hoe zien de risico’s eruit ten opzichte van de huidige situatie? Welke voorwaarden wil je hanteren voor (cloud) uitbesteding? Een voorbeeld van een principe die hier gesteld kan worden is;

CloudSourcing voor Gemeenten_Pagina_11

” Voor alle COPAFIJTH ondersteuningsmiddelen hanteren we een Cloud First (SAAS) strategie”.

Ofwel, voor alle selectietrajecten die we doen waarin we een ICT dienst nodig hebben of ICT functionaliteit dan zoeken we eerst een geschikte SAAS kandidaat, als die niet bestaat kijken we pas naar alternatieven zoals COTS (Commercial of the Shelves) of maatwerk”

CloudSourcing voor Gemeenten_Pagina_12De richting kan ook worden aangegeven op basis van clustering van domeinen in functionaliteit of informatiefuncties. Op basis hiervan kan een strategie gekozen worden die veel fijnmaziger en scherper is dan een algemeen statement. HIeronder een voorbeeld van een clustering van diensten waarvoor specifiek is aangegeven wat de strategie met betrekking tot (cloud)sourcing is.

Stap 3 – Cloud Scan

In stap 3 kijk je naar je huidige landschap en bepaal je de mogelijkheden voor verandering / Migratie. Wil je langzaam veranderen door nieuwe en lopende projecten langzaam deze richting op te sturen of kies je voor een wat meer fundamentelere benadering door grootschalig over te gaan naar de Cloud. Het kan natuurlijk ook een strategie zijn om niets te doen.  Grootschalige veranderingen kunnen als apart project worden opgezet als er bijvoorbeeld voor wordt gekozen om een nieuwe generieke infrastructuuur uit de cloud (IAAS) te halen en hier de huidige functionaliteit en software naar toe te migreren. Niet alle kandidaten zijn even geschikt voor migratie. Een eerste stap bij de kandidatencheck kan het beoordelen van het huidige landschap zijn ten aanzien van de volgende aspecten;

  • Classificatie Belangrijkheid
  • Commodity dienst of specifiek?
  • Integratie vereisten
  • Gegevens classificatie
  • Piekgedrag of stabiel
  • Beschikbaarheidsnorm
  • Schade en risico
  • Control noodzakelijk
  • Benodigde Isolatie
  • Lange termijn doorberekening

Stap 4 – Migratie

Stap 4 is de daadwerkelijke migratie en transformatie in projecten. Hierbij wordt operationeel (dagelijks) richting gegeven aan deze koers en wordt bepaald welke projecten hier geschikt voor zijn. Wellicht dat een nieuwe project op het gebied van Kantoorautomatisering, Aanbesteding telefonie, Ketensamenwerking of Procesverbetering een goede trigger is voor de eerste stappen op het gebied van Cloud(sourcing). Maak bij de aanbesteding en selectie gebruik van de cloud criteria lijst die de eerder genoemde aspecten vertaald in concrete vragen die je aan de leverancier in een aanbesteding , RFP of RFI kan voorleggen.  Deze lijst bevat 225 vragen/eisen en wensen die in meer of mindere mate relevant zijn bij de selectie van uw cloud leveranciers.

Cloud Criteria lijst

Concluderend

Deze 4 stappen zijn de 4 hoofdstappen om te komen tot een strategie.  Zet uw Sourcing Strategie en uw Cloud Strategie op als richtinggevende lijnen en neem ze concreet op in uw Jarenplanning, Visiestukken en Enterprise Architectuur.  De daadwerkelijke uitvoering zal weerbarstiger zijn dan het wellicht in eerste instantie lijkt. De inzet van Cloud kan grote effecten hebben op uw organisatie en/of IT. Dit geldt zowel wanneer u er voor kiest om er niets mee te doen als wanneer u kiest om er juist wel iets mee te doen. Gebruik de cloud criteria lijst voor de selectie van uw leveranciers. Graag hoor ik jullie ervaringen met jullie strategie, de komende jaren verwacht ik dat velen van jullie hier mee bezig zullen zijn om hier mee te maken zullen krijgen.

door Pascal Huijbers

Cloudplaats
0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: